به علت زیبایی و کاربردی بودن شیشه که در انواع محیط و فضاها قابل اجراست و همچنین با توجه به جنس شفافی که دارد می توان در موارد بسیاری به جهت تولید انواع وسایل از آن استفاده نمود. علاوه بر کاربردهای انواع شیشه در ساختمان سازی، این ماده به عنوان لوازم تزئینی و زیبایی بخشی در دکوراسیون داخلی کاربرد فراوانی دارد، تولید هر چیزی از شیشه مستلزم ویژگی حالت گرفتن آن در شکل شیشه خم می باشد.

نکته جالبی که در مورد پیشرفت فناوری امروز وجود دارد این است که به ما این امکان را می دهد محدودیت های شناخته شده را به قلمرو ناشناخته ها برسانیم، نوآوری کنیم و تغییراتی در طرح ها ایجاد کنیم که زندگی را تغییر دهند؛ این همان چیزیست که در زمینه معماری و ساخت شیشه به صورت منحنی و اشکال مختلف شاهد آن هستیم. یکی از مهم ترین مزایای شیشه، قابلیت انعطاف پذیری آن در حین تولید می باشد که با استفاده از حرارت دادن شیشه می توان به شکل های مختلفی از آن استفاده نمود. شیشه خم (BCG) نوعی شیشه است که با استفاده از تکنیک های خاص می توان در دکوراسیون و ساخت وسایل مختلف از آن استفاده نمود.


شیشه خم چیست؟

شیشه خمیده از اوایل قرن نوزدهم در ساختمان ها به کار گرفته می شده، اما تا دهه 1990 هنوز استفاده از آن عمومی نشده بود که با توسعه دستگاه های کوره خمشی این مورد نیز قابل دستیابی شد. البته محدودیت های بسیاری وجود داشت تا اینکه در سالهای اخیر روش ها و تکنیک های زیادی برای بهبود کیفیت شیشه خم و تولید راحت تر و سریعتر آن انجام شد. وقتی شیشه از خط تولید خارج می شود، یک ورق تخت است؛ با این وجود در صورت نیازمی توان شیشه را خم کرد. به دلیل شکننده بودن شیشه، خم شدن باید در حالی اتفاق بیفتد که شیشه هنوز گرم بوده تا امکان حالت دادن وجود داشته باشد اما نه آنقدر گرم که ذوب شود. این نوع از شیشه با گرما دادن به شیشه تخت در کوره در مدت زمان زیاد تر از شیشه سکوریت یا شیشه نشکن انجام می شود که توسط قالب های کوره ای به شکل مورد نظر که معمولا کمانی از یک دایره است در می آید. با گسترش علم و تکنولوژی قالب های دستی دیگر مثل قبل کاربرد ندارد و غلطک هایی که با سی ان سی کنترل می شوند شیشه را خم می کنند و سپس این شیشه را می توان بلافاصله بعد از خم سکوریت هم کرد.

شیشه خم یا شیشه منحنی به معماران راه بسیار زیادی برای ایجاد اشکال منحصر به فرد به جای طراحی مستطیلی می دهد و همچنین ظرافت را به هر فضایی می بخشد. نه تنها استفاده از شیشه خم شکل خلاقانه ای از طراحی برای هر ساختمانی است، بلکه وجود تنوع در تولید شیشه می تواند شیشه های منحنی را در رنگ ها، ضخامت ها و شعاع های مختلف ارائه کند، بنابراین تقریباً هر چیزی قابل دستیابی است. همچنین شیشه سکوریت ساده یا رنگی را می توان با استفاده از روشی که گفته شد فرم داد تا از آن در موارد مختلف استفاده نمود. با توجه به مقاومت بالایی که شیشه سکوریت (شیشه میرال ) دارد، استحکام وسایلی که بدین وسیله ساخته می شود بسیار بالا می باشد؛ البته می توان در ساخت شیشه خم از شیشه های نیمه سکوریت، شیشه های دکوراتیو و شیشه های لمینت نیز استفاده نمود. انواع شیشه خم با توجه به نوع شیشه استفاده شده در زمان تولید و فرایند تولید دسته بندی می شوند که ویژگی هایی خاصی به نتیجه نهایی می بخشند.


شیشه خم


فرایند ساخت شیشه خم چگونه است؟

با توجه به پیشرفت فناوری امروزه جهت تولید شیشه خم روش های گوناگونی وجود دارد که در واقع انجام این کار با استفاده از حرارت بسیار زیاد انجام می گیرد. شیشه سکوریت یا شیشه نیمه سکوریت طی حرارتی تا 680 درجه سانتی گراد به حالت مذاب (خمیری شکل) در خواهد آمد و شیشه داخل کوره خمشی قرار خواهد گرفت که در چنین حالتی می توان به شیشه فرم دلخواه را داد. در هر دو روش تولید شیشه خم، شیشه به دو صورت عرضی یا طولی قابلیت خم شدن را دارد اما در کل انجام روند خم کردن شیشه در حالت طولی نسبت به عرضی از کیفیت بیشتری برخوردار می باشد. پیچ دادن شیشه در جهتی که در آن جریان دارد، خمش طولی و پیچش آن در سراسر جریان شیشه، خمش عرضی نام دارد. پس از انجام فرم دهی به شیشه ، با استفاده از کم کردن ناگهانی دما و شوک به شیشه فرآیند سکوریت کردن شیشه بر روی شیشه خم انجام خواهد گرفت.


•    خم شدن و آبدیده کردن

معمولاً در فرآیند خم شدن و آبدیده کردن، شیشه ابتدا در دمای 630 درجه سانتیگراد گرم می شود و سپس ماده خمیری بدست آمده در ایستگاه خمش به شعاع هدف خود خم می شود. اگرچه سیستم های خمشی معمولاً فرم های استوانه ای تولید می کنند، اما تولید خم دو طرفه کوچک با زاویه دار کردن انواع شیشه در طول فرآیند امکان پذیر است. شیشه خم معتدل مقاومت مکانیکی و دوام بسیار خوبی در برابر تغییرات دما دارد؛ حداکثر زاویه خمش معمولاً ¼ یک دایره است.


•    خم شدن گرم

در شیشه خم گرم، تولید کننده از قالب هایی استفاده می کند که به شیشه اجازه می دهد شکل مورد نظر را به خود بگیرد؛ سپس شیشه و همچنین قالب تا 580–600 درجه سانتی گراد گرم می شود. خم شدن در این روش فقط می تواند بر اساس گرانش باشد؛ متناوبا می توان به فرایند خم شیشه کمک کرد که در آن یک فشار خمشی مکانیکی شیشه را به شکل هدف هدایت می کند، سپس شیشه به آرامی سرد می شود تا از هرگونه کشش باقیمانده جلوگیری کند. فناوری خم کردن شیشه به تولیدکنندگان این امکان را می دهد تا طیف گسترده تری از اشکال را ایجاد کنند، به عنوان مثال، شعاع کوچک تر و اشکال غیر استوانه ای.


شیشه خم لمینت

شیشه خم لمینت علاوه بر شکل ظاهری متفاوتی که توسط ویژگی شیشه خم بدست می آورد، ایمنی مضاعفی نیز توسط لمینت شدن به آن می دهد و به همین دلیل مورد توجه بسیاری از مهندسان و سازندگان و در نتیجه تولید کنندگان قرار گرفته است. برای تولید شیشه خم لمینت، که یک فرآیند زمانبر می باشد، در ابتدا دو شیشه خم مشابه با شعاع کمی کمتر از شکل هدف تولید شده و سپس این شیشه ها توسط یک لایه میانی (معمولا PVB) در اتوکلاو بهم چسبانده می شوند. روند اتوکلاو همانند تولید شیشه لمینت بوده و می توان دو قطعه شیشه را به همراه یک لایه میانی پلاستیکی بهم متصل کرد به صورتی که لایه میانی قابل مشاهده نباشد، اما قابلیت نگه داری ذرات شیشه ها را درصورت شکستن داشته باشد؛ دمای لازم پردازش در داخل اتوکلاو حدود 120–140 درجه سانتی گراد و فشار حدود 12 بار است.


شیشه منحنی


همانطور که گفته شد تولید شیشه خم لمینت بسیار وقت گیر است و همچنین استفاده از دو لایه شیشه باعث گرانی آن می شود. امکان تولید شیشه خم لمینت در انواع سایز ها و مدل ها و همچین شیشه های رنگی برای قسمت های مختلف ساختمان وجود دارد.


استفاده از شیشه خم چه مزایایی دارد؟

شیشه خم مزایای بسیاری نسبت به شیشه معمولی دارد که یک مصالح ساختمانی همه کاره بادوام و ایمن است که به راحتی نگهداری می شود. در فرآیند تولید شیشه خم ضخامت شیشه را می توان کاهش داد و در نتیجه وزن معماری کاهش می یابد و در نتیجه هزینه کلی پروژه نیز کاهش خواهد یافت، سختی و استحکام اضافی شیشه خم نیز باعث آزادی بیشتر در طراحی ساختمانی می شود. از آنجایی که برای تولید شیشه خم می توان از انواع شیشه های ایمنی یا حتی شیشه های دکوراتیو استفاده کرد، در نتیجه هر کدام از انواع شیشه خم می توانند مزایای خاصی را ارائه کنند. برخی از مزایای استفاده از شیشه خم به شرح زیر است:

1-   ایمنی و استحکام شیشه خم

با ارزش ترین مزیت شیشه خم این است که بسیار ایمن می باشد؛ طراحی منحنی و قسمت انحنای شیشه خم آن را در برابر فشار بار مقاوم می کند، همچنین ساختار قوسی باعث کاهش انحراف می شود؛ این باعث می شود که آن به برنامه های کاربردی سازه ای که در آن استحکام و دوام مکانیکی مهم است، افزوده شود. حتی وجود شیشه خم به عنوان مصالح ساخت، استفاده از سایر مصالح ساختمانی را به حداقل می رساند و یکپارچگی سازه را حفظ می کند. روش حرارت دادن آن را بادوام تر می کند، شیشه سکوریت خمیده حتی در صورت شکستن بی ضرر است و در قطعات خودرو، به عنوان محافظ صفحه موبایل، مصارف ساختمانی، نرده، پنل های خورشیدی، پارتیشن اداری، میز و غیره استفاده می شود.

2-   دوام و مقاومت شیشه منحنی

شیشه خم برای درب های مسکونی، پنجره های تجاری، پارتیشن ها و سقف ها انتخاب مناسبیست زیرا می تواند نیروی بالایی را تحمل کند و همچنین ضد خش است. سطوح شیشه ای در بخش های مختلف خانه ها، ادارات یا مراکز تجاری در برابر خراش و آسیب مقاومند و حتی می توانند در برابر فرسودگی روزانه مقاومت کنند و پس از مدت ها بی عیب و نقص و شفاف باقی می مانند.

3-   نصب و نظافت آسان شیشه خمیده

نصب شیشه خمیده بسیار آسان است و به آرامی در محل مورد نظر ثابت می شود، البته برای انجام اصولی اینکار نیاز به استفاده از متخصصین این امر می باشد. همچنین تمیز کردن شیشه های خم نیز بسیار آسان تر از سایر مصالح مانند چوب و آجر می باشد؛ اثر انگشت، چربی ها و آلودگی های محیط را می توان به راحتی با یک پارچه و محلول شیشه شو پاک کرد و تمام کثیفی ها و گرد و غبار به راحتی از بین می روند.

4-   زیبایی شیشه های خمیده

استفاده از شیشه خم در ساختمان انعطاف پذیری و جریان زیادی را فراهم می کند که سطوح بی نظیری از خلاقیت را در طراحی معماری به ارمغان می آورد. این نوع شیشه یک قابلیت ساختاری اساسی دارد و همچنین یک ماده همه کاره است و به دلیل زیبایی که می افزاید، ساختمان را سرزنده می کند.


شیشه خمیده


5-   مقاومت در برابر گرمای شدید و صدا

اگر شیشه معمولی در معرض گرمای زیاد قرار گیرد، خرد می شود، اما شیشه خم توسط شیشه هایی با کیفیت بالا تولید شده و می تواند دمای بالایی را تحمل کند. به همین دلیل است که شیشه خم سکوریت بیشتر در حمام به عنوان کابین دوش شیشه ای که در معرض آب گرم قرار دارند استفاده می شود.

6-   تنوع طرح ها و الگوهای شیشه خم

شیشه خم برای ساختمان در طرح ها و الگوهای متنوعی موجود است و در تمامی فضاهای مسکونی و تجاری می توان جلوه های بدیع و شیک را با این شیشه های خمیده اضافه کرد. گزینه های مختلفی از شیشه خم مانند شیشه های طرح دار، شیشه مات، رنگی، حکاکی شده و سایر گزینه ها در دسترس هستند.

7-   شفافیت شیشه منحنی

شیشه خم به دلیل ماهیت شفاف ذاتی، اگر در مکان مناسب قرار گیرد، نور طبیعی را به داخل ساختمان وارد می کند. به دلیل وجود شیشه منحنی در بخش های بیرونی ساختمان مانند درب ها، پنجره ها و نمای شیشه ای، جلوه های جالبی ایجاد شده و میزان نفوذ نور طبیعی را افزایش می دهد. سازه های شیشه ای که با تکنیک منحنی تولید می شوند، زیبایی دلپذیری به محیط می بخشند.


کاربردهای شیشه خم

استفاده از شیشه خم در بسیاری از موارد سبب افزایش زیبایی شکل نهایی کار خواهد شد، از این نوع شیشه در موارد بسیاری می توان استفاده نمود. همانطور که گفته شد شیشه خم را می توان سکوریت و لمینت کرد و آن را به یک شیشه ایمنی تبدیل کرد و در نماهای شیشه ای ساختمان ها (ساخت ساختمان هایی که در نمای آن ها قوس وجود دارد)، انواع پنجره های قوس دار، استفاده در انواع میز و صندلی با فرم های خمیده، پله شیشه ای ، آکواریوم های بزرگ، استفاده در یخچال های فروشگاهی ، ویترین های دکوری ، درب ها و... ار آن استفاده  کرد. پانل های شیشه خم همچنین در انواع شیشه منحنی عایق، شیشه خمیده مقاوم در برابر گلوله، شیشه خمیده با کنترل صدا و حرارت و بسیاری دیگر موجود هستند. استفاده از شیشه های خم سکوریت یا لمینت مزایایی مانند مقاومت بیشتر، تیز و برنده نبودن تکه های شیشه و اتصال قطعات شیشه به لایه میانی در صورت شکستن دارد. این ویژگی های  شیشه خم اغلب در کاربردهاییست که در آن افراد نزدیک به حضور دارند و ایمنی در اولویت قرار دارد.


کاربرد شیشه خم


شیشه خم که Bent glass و Curved glass نیز نامیده می شود، در وسایل نقلیه (بسیاری از شیشه های جلو و برخی از چراغ های عقب اتومبیل با لبه خمیده) و همچنین در طرح های معماری از گنبدهای شیشه ای و نرده های دستی گرفته تا درهای گردان و ویترین ها می توان کاربرد آن را مشاهده کرد. جذابیت بصری تنها جنبه ای نیست که طراحان را در سراسر جهان به سمت تولید شیشه خم سوق می دهد، شیشه خم همچنین در بسیاری از نماها و قسمت های بیرونی ساختمان نیز بسیار کارآمد می باشد زیرا امکان ورود نور فراوان به خانه را می دهد. از طریق فرایند تولید گرمایش در کوره های با دمای بالا، خمیدگی و خنک سازی سریع شیشه، شیشه خمیده 5-4 برابر شیشه معمولی استحکام بیشتری دارد و حالت نیمه سکوریت میگیرد که می تواند در مواردی که نیاز به ایمنی دارند، مورد استفاده قرار گیرد. علاوه بر این، امکان انعطاف پذیربودن شیشه خم استفاده از آن را در بسیاری از فضاها ممکن کرده است؛ در عمل، استفاده از شیشه های خمیده در کاربردهای داخلی ساختمان مانند آسانسورهای شیشه ای، پارتیشن های شیشه ای و شیشه های حمام بسیار پیشرو هستند و اگر به خوبی طراحی شوند می توانند استفاده از سایر مصالح ساختمانی را کاهش دهند.


قیمت شیشه خم

شاید نکته مهمی که بسیاری از افراد درباره آن سوال داشته باشند، قیمت شیشه خم باشد. با توجه به این که تولید و اجرای این نوع شیشه نیاز به تخصص و فرآیند خاصی دارد، قیمت شیشه خم نسبت به بسیاری از انواع شیشه ها هزینه بالاتری را به همراه دارد. به طور مثال برای تولید شیشه سکوریت مراحل کمتری جهت ساخت نسبت به شیشه خم وجود دارد که می توان متوجه دلیل قیمت بالاتر شیشه خم شد.

به همین دلیل ممکن است در معدود فضاها و مکان هایی از شیشه خم استفاده شود و تنها برای پروژه های گران قیمت ساختمانی از شیشه خم در تیراژ بالا استفاده گردد. همچنین باید توجه داشته باشید که شیشه خم سکوریت، نسبت به شیشه خم لمینت قیمت پایین تری دارد، زیرا فرایند تولید آن کوتاه تر می باشد؛ یعنی نوع شیشه انتخابی، ضخامت و اندازه آن در تعیین قیمت شیشه خم نقش اساسی دارند.


جهت آگاهی از هزینه دقیق خرید شیشه خم می توانید با کارشناسان شرکت ترنج در ارتباط باشید تا علاوه بر دریافت قیمت از مشاوره این کارشناسان با تجربه در خصوص انتخاب نوع مناسب شیشه بهره مند شوید. شرکت شیشه ترنج با سال ها تجربه در زمینه تولید انواع شیشه آماده ارائه بهترین خدمات به شما عزیزان می باشد.