ویژگی های شیشه ای که بخشی از ساختار یک ساختمان را تشکیل می دهند در سال های اخیر به طور فزاینده ای محبوب شده اند. از قفسه های شیشه ای گرفته تا درهای شیشه ای و تمام کف های شیشه ای  که از شیشه سکوریت ساخته شده اند، که در بسیاری از خانه های مدرن و ساختمان های تجاری گنجانده شده است. شیشه سکوریت، که گاهی اوقات به عنوان شیشه ایمن نامیده می شود، به شکل ساده ای نسخه قوی تری از شیشه استاندارد است که در اکثر پنجره ها استفاده می شود؛ از این نوع شیشه همچنین در مناطقی که به استحکام یا ایمنی بیشتری نیاز است استفاده می شود، به عنوان مثال در درب های شیشه ای، پنجره های بیرونی یا پنجره ها در ارتفاع پایین.


ویژگی های شیشه سکوریت

شیشه در یک کوره تا بیش از 500 درجه سانتیگراد گرم می شود و سپس با استفاده از دمیده شدن با هوای فشار بالا به سرعت خنک می شود. این کار لایه های بیرونی شیشه را خیلی سریعتر از لایه های داخلی خنک می کند، بنابراین وقتی داخل آن خنک می شود، از لایه های بیرونی فاصله میگیرد؛ در نتیجه قسمت های داخلی در حالت کشش باقی می ماند، در حالی که قسمت بیرونی به حالت فشرده درآمده است. این گرم شدن و خنک شدن مجدد مداوم سطح بیرونی را تحت فشار قرار می دهد و سطح داخلی را تحت کشش قرار می دهد؛ با قرار دادن شیشه در چنین تنشی، وقتی شکسته شود، به جای خرد شدن به قطعات کوچک نسبتاً گردی خرد می شود.

شیشه سکوریت


پس از عملیات حرارتی یا مواد شیمیایی برای استحکام بیشتر، استحکام شیشه سکوریت می تواند چهار تا پنج برابر استحکام شیشه آنیل شده معمولی (گرما داده شده) باشد و پانل های شیشه ای سکوریت را برای استفاده در معماری ایده آل می کند. این نوع شیشه هنگامی که در ساخت و ساز استفاده می شود، به گونه ای طراحی می شود که در صورت آسیب دیدن بخشی از شیشه، شیشه های باقیمانده در پانل همانطور که در نظر گرفته شده به کار خود ادامه می دهند. با وجود ایمنی بسیار در استفاده از شیشه های سکوریت در بخش های مختلف ساختمان، افزایش الزامات ایمنی و پیشرفت در فناوری منجر به استفاده گسترده از شیشه های سکوریت چند لایه شده است. این شیشه ها که به نام شیشه لمینت شناخته می شوند، از چندین ورق شیشه تقویت شده با یک لایه چسبنده در وسط، به هم متصل می شوند که می تواند استحکام و ایمنی را بیشتر کند و در عین حال ضخامت شیشه ایمنی را کاهش دهد.


مزایای شیشه سکوریت

ایمنی و استحکام بالا اولین و مهمترین مزیت شیشه سکوریت در مقایسه با سایر شیشه های استاندارد است. در نتیجه استحکام بالای شیشه سکوریت، توانایی مقاومت در برابر گرما و تحمل اختلاف دمایی زیادی در دو طرف شیشه را نتیجه می دهد و به همین دلیل آن را هم برای بخش های بیرونی ساختمان و هم بخش های داخلی مانند کابین دوش شیشه ای یا پارتیشن ها به انتخاب مناسبی تبدیل می کند. همچنین در شرایطی که دمای بالا باعث شکستن شیشه های استاندارد می شود مانند درهای شومینه یا وسایل پخت و پز آشپزخانه از شیشه سکوریت استفاده می شود. این امر خطر آسیب دیدگی را کاهش می دهد زیرا احتمال شکستن شیشه به دلیل تغییر دما، رطوبت یا گرمای زیاد بسیار کم است و در نزدیکی صفر است. به دلیل فرآیند تمپر کردن، هنگامی که شیشه سکوریت شکسته شود، به جای تکه های تیز و برنده، به قطعات کوچک و تقریباً گرد تبدیل می شود که لبه های صافی دارند و احتمال آسیب کمتری به لوازم یا افراد حاضر در نزدیکی وجود دارد.


کاربردهای شیشه سکوریت

جدا از الزامات اجباری، هم تولیدکنندگان شیشه سکوریت و هم تامین کنندگان شاهد افزایش تقاضا برای شیشه های ایمنی سکوریت سفارشی برای پروژه ها بوده اند، به این دلیل که معماران در تلاش برای دستیابی به یک ظاهر منحصر به فرد بدون به خطر انداختن ایمنی یا کیفیت مواد هستند. بسیاری از شیشه هایی که برای مصارف مسکونی و تجاری استفاده می شوند، شیشه های ایمنی از نوع سکوریت هستند. شیشه سکوریت بسیار متنوع است و در طیف گسترده ای از سازه های ساختمانی استفاده می شود، این شیشه ها را می توان در هر جایی یافت که به مقاومت زیاد در برابر سایش و شکستن نیاز باشد. همچنین از شیشه های سکوریت شده برای پنجره ها و قسمت جلو و عقب اتومبیل ها استفاده می شود تا در صورت تصادف ضرر کمتری وارد شده و خطر جانی کمتری نیز وجود داشته باشد.


شیشه ایمنی سکوریت می تواند تحت شرایطی در موارد زیر استفاده شود:

• کلیه پنجره ها از کف داخلی تا ارتفاع 1500 میلی متر

• تمام درها صرف نظر از فریم لس یا دارای قاب بودن

• هر پانل جانبی در، پنجره های روی در یا هر نوع پنجره در فاصله 300 میلی متری درب

• تمام پنجره هایی که در 800 میلی متر از سطح کف داخلی قرار دارد

کاربرد شیشه سکوریت


کاربردهای شیشه سکوریت  در معماری:

1- نمای شیشه ای

بسیاری از دفاتر مدرن و ساختمان های تجاری دارای نمای شیشه ای مقاوم هستند که نه تنها از نظر بصری چشمگیر به نظر می رسند، بلکه استفاده از نور طبیعی را به حداکثر می رساند و مصرف انرژی را کاهش می دهد.

2- درب های شیشه ای

هر ساختار شیشه ای مستقل بدون قاب باید از شیشه ایمنی مقاوم ساخته شود که درها رایج ترین نمونه هستند. برای حفظ حریم خصوصی می توان لایه های اضافی مات کننده را به شیشه سکوریت اضافه کرد، به همین دلیل است که برای همه چیز از کابین دوش گرفته تا دفاتر استفاده می شود.

3- نرده و هندریل

نمونه دیگری از سازه های شیشه ای سکوریت، نرده های شیشه ای برای ایجاد ایمنی بیشتر در راه پله ها و بالکن ها می باشد؛ استفاده از شیشه در این بخش ها ظاهر مدرن تری نسبت به مواد سنتی ارائه می دهند.

4- آسانسور

آسانسورهای شیشه ای سال هاست که وجود داشته اند، اما اکنون به لطف استفاده از شیشه های سکوریت، به طور قابل توجهی ایمن تر هستند.

5- قفسه ها

چه برای یک نمایشگاه و چه برای خانه های مسکونی، ظرفیت بار اضافی ارائه شده توسط شیشه سکوریت در قفسه های شیشه ای آرامش بیشتری را فراهم می کند و این قفسه ها به طور ناگهانی می شکنند و باعث آسیب یا جراحت نمی شوند.

6- پنجره های مغازه

افزایش خاصیت ضد سرقت و کاهش خطر آسیب، شیشه های سکوریت را به استانداردی برای تمام ویترین مغازه ها تبدیل کرده است. در واقع، بسیاری از نمای مغازه های مدرن با نمای شیشه ای کامل برای نور طبیعی اضافی و افزایش دید ارائه شده جایگزین می شوند.

7- سقف های شیشه ای و نورگیرها

با کمال تعجب، شیشه های سکوریت یک الزام قانونی برای نورگیرها و سقف های شیشه ای نیست؛ با این حال، استفاده از شیشه سکوریت قطعاً توصیه می شود، به خصوص در بخش بیرونی سقف ها.