بلایای طبیعی مانند آتش سوزی قابل پیش بینی نیستند و خسارات زیادی را برای صاحبان خانه و مشاغل در ساختمان های مسکونی و تجاری به جا می گذارد. در حالی که نمی توانید احتمال وقوع آتش سوزی را محاسبه کنید، مطمئناً می توانید تلاش خود را برای به حداقل رساندن خسارت ناشی از آن انجام دهید. یک راه حل عالی استفاده از شیشه های مقاوم در برابر آتش یا شیشه ضدحریق در ساختمان هاست؛ چنین شیشه ای را می توان در حین ساخت ملک یا در حین بازسازی ساده نصب کرد، این بدان معنیست که هیچ وقت برای ارتقاء شیشه و در نتیجه ایمنی شما دیر نیست.


شیشه ضد حریق چیست؟

همانطور که از نام آن پیداست، این شیشه از انواع شیشه ایمنی بوده و ثابت کرده است درجه خاصی از محافظت در برابر آتش را ارائه می دهد. شیشه ضدحریق نوعی شیشه خاص است که برای مقاومت در برابر اثرات آتش و دود طراحی شده است، این شیشه ایمنی معمولاً به عنوان یک مانع در برابر آتش عمل می کند و از گسترش آن برای مدت طولانی جلوگیری می کند. شیشه مقاوم در برابر آتش در صورت آتش سوزی به ساکنان یا کارگران زمان ارزشمندی برای تخلیه می دهد و اگر به درستی نصب شود، می تواند به عنوان یک عایق نیز عمل کند، بنابراین نه تنها شعله ها و دود آتش را متوقف می کند، بلکه عبور گرما را نیز کند یا متوقف خواهد کرد.

شیشه ضد حریق در برابر حرارت بالا مقاومت می کند، در نتیجه می توانند از سرایت آتش از یک طرف شیشه به طرف دیگر جلوگیری کنند. این نوع شیشه می تواند به جلوگیری از انتشار دود نیز کمک کند، همانطور که می دانید دود ناشی از آتش سوزی بسیار خطرناک است، زیرا استنشاق بیش از حد دود می تواند کشنده باشد. بنابراین، نصب شیشه های ضد حریق می تواند به عنوان اقدامی در نظر گرفته شود که می تواند به نجات جان افراد کمک کند.


شیشه مقاوم در برابر آتش


برای افراد معمولی، به نظر می رسد که هر شیشه ای می تواند این کار را انجام دهد و همچنین شیشه های ضد حریق به طرز فریبنده ای شبیه به شیشه های معمولی هستند. با این حال، در واقعیت بیشتر شیشه ها محافظت کمی در برابر آتش نشان می دهند، به عنوان مثال، شیشه آنیل شده یا شیشه استاندارد زمانی که دما به حدود 120 درجه سانتی گراد برسد می شکند. شیشه سکوریت می تواند تا حدود 260 درجه سانتیگراد دوام بیاورد اما شیشه های مقاوم در برابر آتش معمولاً می توانند تا گرمای حدود 870 درجه سانتیگراد مقاومت کنند.


انواع شیشه های ضد حریق

شیشه های ضد حریق را می توان به انواع زیر تقسیم بندی کرد:

1. شیشه سکوریت ضدحریق که شامل انواع زیر می باشد:

•         شیشه یکپارچه بوروسیلیکات:

مقاومت این نوع شیشه ایمنی در برابر آتش 2 تا 3 برابر بیشتر از شیشه معمولی (شیشه سیلیکات) است، علاوه بر این، شیشه یکپارچه بوروسیلیکات ضد حریق دارای نقطه نرمی بالا، مقاومت در برابر شوک حرارتی و ویسکوزیته عالی است. بنابراین هنگام وقوع آتش سوزی، این نوع شیشه ضدحریق به راحتی قابل انبساط و ترک نمی باشد و یک شیشه ضد حریق یک تکه با پایداری بالا و مقاومت در برابر آتش تا 3 ساعت می باشد.

•         شیشه ضد حریق پتاسیم سزیم یکپارچه:

این یک پوشش شیمیایی ویژه برای بیش از 20 ساعت تبادل یونی در دمای بالا است که جایگزین سدیم فلز روی سطح شیشه می شود و یک شیشه سیلیکات با انبساط کم را تشکیل می دهد. بنابراین مقاومت حرارتی بالایی دارد و در عین حال از طریق فرآیند تمپر کردن، سطح شیشه تنش فشرده سازی بالایی ایجاد می کند که مقاومت ضربه را تا حد زیادی بهبود می بخشد. هنگامی که این نوع شیشه ضد حریق می شکند، ذرات ریز را تشکیل می دهد که آسیب به انسان را کاهش می دهد. استحکام شیشه مقاوم در برابر آتش پتاسیم سزیم 6 تا 12 برابر شیشه آنیل و 1.5 تا 3 برابر شیشه سکوریت است.

•         شیشه سیمی:

با حرارت دادن یک شیشه شفاف معمولی تا حالت نرم شدن، و سپس فشار دادن یک سیم آهنی از قبل گرم شده یا یک توری سیمی به وسط شیشه این نوع شیشه ضد حریق ساخته می شود. ویژگی آن مقاومت عالی در برابر آتش است، می تواند شعله را مسدود کند، هنگام سوزاندن در دمای بالا نمی ترکد و در هنگام شکستن باعث آسیب رساندن به اطراف نمی شود.  همچنین در شیشه ضد حریق سیمی عملکرد ضد سرقت نیز وجود دارد.


2. شیشه لمینت ضد حریق که دو نوع دارد:

•         شیشه لمینت PVB:

این شیشه ضریق با استفاده از یک تکه شیشه گفته شده در بالا و لایه PVB ساخته شده است. شیشه ضدحریق لمینت PVB دارای مزایای مشابه شیشه لمینت است، مانند مقاومت در برابر اشعه ماوراء بنفش، استحکام بالا، عایق حرارتی و صوتی. در صورت لمینیت شیشه ضد حریق 2 تکه، شیشه دارای عملکرد مقاومت در برابر آتش دو طرفه خواهد بود.

•         شیشه لمینت با لایه میانی نسوز:

متفاوت از شیشه های لمینت PVB، این نوع شیشه ضد حریق شامل یک لایه یا چند لایه ویژه نسوز است، ضخامت لایه ها معمولاً 2 میلی متر است. هنگامی که آتش سوزی رخ می دهد، پس از برخورد دمای بالا به شیشه، لایه میانی به سرعت می ترکد؛ لایه میانی نسوز حدود ده برابر منبسط می شود و یک ورق لاستیکی نسوز سفید مات تشکیل می دهد.


شیشه ضد حریق


3. شیشه ضد حریق عایق

این نوع شیشه ایمنی از دو لایه شیشه تشکیل شده است (اگر نیاز به مقاومت در برابر آتش زیاد باشد، ممکن است سه لایه یا بیشتر نیاز باشد)، و با نوارهای نسوز ویژه در میان آنها مهر و موم شده است. پس از قرارگیری در دمای بالا، لایه لاستیکی شفاف نسوز در وسط شیشه به سرعت سفت شده و یک صفحه عایق ضد حریق مات را تشکیل می دهد. ضمن اینکه از گسترش شعله جلوگیری می کند، از انتقال دمای بالا به سطح پشتی نیز جلوگیری می کند، این نوع شیشه ضد حریق نه تنها خاصیت نسوز و عایق حرارتی دارد، بلکه دارای اثر عایق صوتی عالی نیز می باشد.


مزایای استفاده از شیشه های ضد حریق چیست؟

شیشه های مقاوم در برابر آتش قادر به مهار گسترش آتش برای مدت زمان طولانی هستند، با نقطه ذوب بالاتر از شیشه معمولی و توانایی مقاومت در برابر حرارت بالا برای مدت زمان تعیین شده. در مقایسه، شیشه های معمولی آنیل شده و حتی شیشه های ایمنی سکوریت شده خیلی سریع در اثر آتش سوزی از بین می روند؛ بنابراین، اغلب هنگام قرار گرفتن در معرض شعله، از قاب خود می افتند یا کاملاً بلافاصله ذوب می شوند.

شیشه های ضد حریق طیف گسترده ای از مزایایی را ارائه می دهند:

•         همانطور که قبلا گفته شد، شیشه های ضد حریق می توانند از گسترش آتش و دود و همچنین جلوگیری از انتشار گرما کمک کند.

•         می توان از شیشه های مقاوم در برابر آتش برای جلوگیری از انتشار تشعشعات از یک منطقه به منطقه دیگر استفاده کرد که آن را به گزینه خوبی برای تاسیسات تحقیق و توسعه تبدیل می کند.

•         از آنجایی که پوشش مقاوم در برابر آتش در دو طرف شیشه قرار می گیرد، شیشه می تواند از گسترش آتش از هر دو طرف جلوگیری کند.

•         شیشه های مقاوم در برابر آتش همچنین می توانند عایق صدا باشند، در نتیجه اگر از این نوع شیشه ها در اتاق سرور خود استفاده کنید، می توانید مطمئن باشید که صدای مداوم دستگاه ها مزاحم شما نخواهد شد.

•         شیشه های ضد حریق همچنین در برابر بارهای فشار بالا مقاومت می کند که آن را نسبتاً نشکن می کند، این ویژگی به افزایش امنیت کلی شما کمک می کند.

•         تتتت

کاربردهای مختلف شیشه های ضد حریق در کجاست؟

شیشه مقاوم در برابر آتش برای مصارف داخلی و خارجی مناسب هستند، این شیشه های ایمنی با فریم های فولادی، آلومینیومی و چوبی سازگارند و در نتیجه از نظر دکور و زیبایی کاملاً همه کاره هستند؛ آنها حتی می توانند به صورت فریم لس استفاده شوند. برخی از رایج ترین کاربردهای مختلف شیشه های ضد حریق عبارتند از:

✓         پنجره ها و درب های ورودی

✓         پارتیشن های شیشه ای در فضای اداری

✓         محوطه پاسیو

✓         نورگیرها و سقف های شیشه ای

✓         محل ذخیره اطلاعات و اتاق های سرور

✓         کفپوش شیشه ای

✓         محوطه راه پله