ممکن است با شنیدن "شیشه ضد گلوله" bulletproof glass این سوال برایتان پیش بیاید که آیا واقعا یک شیشه می تواند ضد گلوله باشد؟ پاسخ این سوال قطعا بله می باشد. البته توانایی محافظت شیشه بستگی به کیفیت آن دارد؛ به عنوان مثال اگر شیشه ضد گلوله با استفاده از مواد ناکافی یا نامرغوب تولید شود ممکن است موثر واقع نشود؛ همچنین ضخامت شیشه ضد گلوله در تاثیر واقعی محافظت شیشه موثر است. انواع مختلفی از شیشه های ضد گلوله وجود دارند که ضخامت های مختلف آنها می توانند در برابر نوع خاصی از گلوله مقاومت کنند و انواع دیگر گلوله می توانند به آن نفوذ کنند. از طرف دیگر شیشه های ضخیم تری تولید می شوند که محافظت کامل و حداکثر در برابر انواع گلوله ها را دارد.


البته لازم به ذکر است بدانید که هیچ شیشه ای صد در صد ضد گلوله نیست؛ بسته به سرعت گلوله و نوع سلاح، ممکن است برخی گلوله ها از بهترین شیشه های ضد گلوله نیز نفوذ کنند.


زمان اصابت گلوله به شیشه ضدگلوله چه اتفاقی می افتد؟

تولید شیشه ضد گلوله با هدف مقاومت در برابر چندین ضربه می باشد و به دلیل استفاده از این شیشه ها در محل هایی که نیاز به شفافیت دارد، می تواند حداکثر ضخامت خاصی داشته باشد. بیشتر لایه های میانی این نوع شیشه ها از پلی کربنات ساخته شده اند، این روند لایه لایه بودن شیشه و پلی کربنات باعث استحکام بیشتر شیشه و محکم تر شدن آن می شود. گلوله پس از پرتاب لایه خارجی شیشه را می شکند و سرعت و انرژی گلوله به محض برخورد به سطح شیشه در چندین لایه شیشه پخش می شود و به همین دلیل سرعت آن به میزان زیادی کند می شود؛ این چندین لایه قدرت آن را دارند که گلوله را به اندازه کافی کند کرده و جلوی نفوذ بیشتر را بگیرند. از طرفی بخش پلاستیکی شیشه ضد گلوله باعث می شود پس از اصابت گلوله، شیشه به طور کامل خرد نشود.

شیشه ضد گلوله


مراحل تولید شیشه ضد گلوله

در واقع شیشه مقاوم در برابر گلوله bullet-resistant glass که واژه درست تری برای این نوع است در دو نوع مختلف تولید می شود. لایه میانی شیشه های ضد گلوله از جنس طلق یا پلاستیک شفاف PVB هستند که پس از چسبیدن به همدیگر لمینیت می شوند. برای تولید شیشه های ضد گلوله، ضخامت لایه میانی (پلی کربنات) به شدت امنیت لازم بستگی دارد، هرچه امنیت مورد نیاز بیشتر باشد، ضخامت این لایه نیز بیشتر خواهد بود. بنابراین در واقع، پلاستیک های مختلف پلی کربنات با هم ترکیب می شوند و لایه میانی شیشه ضد گلوله را تشکیل می دهند.


برای تولید شیشه ضدگلوله لایه های آن در دمای بالایی (حدود 120 درجه سانتیگراد) گرم و فشرده می شوند، بنابراین پلاستیک ذوب شده و شروع به اتصال به شیشه می کند. غالباً این فرآیند در خلا اتفاق می افتد تا از گیر کردن هوا در بین لایه ها جلوگیری کند، زیرا در غیر اینصورت باعث ضعیف تر شدن لایه و تأثیر بر خصوصیات آن می شود. سپس شیشه در اتوکلاو (نوعی زودپز صنعتی) در دمای بسیار بالاتر (تا حدود 150 درجه سانتیگراد یا 300 درجه فارنهایت) و فشار (تا حدود 13 تا 14 برابر فشار اتمسفر طبیعی) کاملاً "پخته" می شود. نکته اصلی این فرآیند این است که اطمینان حاصل شود که لایه های پلاستیکی و شیشه ای به درستی به هم می چسبند و هیچ هوایی بین آنها محبوس نشود و اطمینان از اینکه گرما و فشار اتوکلاو پلاستیک را مخدوش نمی کند تا امکان دید از آن دشوار شود.


انواع شیشه های ضد گلوله

انواع بسیار مختلفی از گلوله در جهان وجود دارد و شیشه های ضد گلوله تنها قادرند در برابر برخی از آنها مقاومت کنند. سطح بالستیک این گلوله ها قدرت آنها را تعیین می کند؛ بنابراین، گلوله ای از سطح بالستیک 3 با گلوله های بزرگ، به راحتی توسط شیشه ضد گلوله متوقف می شود. متوقف کردن یک گلوله بالستیک سطح 4 نیز آسان است و همچنین گلوله های دارای سطح بالستیک 5 و 6 نیز به شیشه های ضد گلوله نفوذناپذیرند. جدیدترین شکل شیشه مقاوم در برابر گلوله، تولید شیشه ضد گلوله یک طرفه است که معمولاً در خودروهای زرهی استفاده می شود. شیشه ضد گلوله یک طرفه از دو لایه تشکیل شده، لایه خارجی در طرف تهدید، از شیشه ای شکننده ساخته شده و لایه داخلی آن از پلی کربنات انعطاف پذیر است. گلوله ای که به لایه خارجی شکننده برخورد می کند ابتدا باعث شکستن شیشه به سمت داخل و به سمت لایه پلی کربنات می شود؛ شکستن شیشه با گسترش نیرو در یک منطقه بزرگتر، مقداری از انرژی گلوله را جذب می کند و پلی کربنات انعطاف پذیر گلوله را متوقف می کند.


مزایا و محدودیت های شیشه ضدگلوله

مانند هر فناوری دیگری شیشه های ضدگلوله نیز مزایا و محدودیت هایی دارند. شیشه مقاوم در برابر گلوله بسیار قوی تر از شیشه معمولی بوده و علاوه بر گلوله می تواند در برابر ضربات سایر اشیاء نیز مقاومت کند و درنتیجه ایمنی را افزایش می دهد؛ این شیشه ها می توانند در پنجره های خانه ها و محل کار یا اتومبیل ها استفاده شوند. شیشه های ضدگلوله به دلیل استحکام بالای خود در برابر مسائل امنیتی مانند انفجار یا رخدادهای طبیعی مانند باد شدید یا طوفان نیز مقاومت دارند. یکی از معایب استفاده از شیشه های ضدگلوله هزینه بالای این نوع از شیشه هاست.ضخامت این نوع شیشه ها نسبت به شیشه های معمولی بسیار زیاد است و وقتی روی اتومبیل قرار می گیرد وزن بسیاری به ماشین اضافه می کند؛ افرادی که اتومبیل کوچکتر دارند باید از استفاده از شیشه ضد گلوله خودداری کنند. ضخامت شیشه های ضد گلوله باعث می شود که دید از طریق آنها تا حدودی مشکل شود، بنابراین برای افرادی که مشکل بینایی دارند میتواند رانندگی را دشوارتر کند.